Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Google hatással van a részvénypiacokra is

2016.06.11

A Google Panda update, amely 2014. május 20-án indult útjára, alaposan átrendezte a nagynevű cégek internetes elhelyezkedését. A helyezések átrendeződése pedig kihatott a szóban forgó cégek tőzsdei helyzetére is.

 

A Searchengineland.com részletes listán tette közzé az ismert weboldalak forgalmának változását. A lista nyilvánosságra kerülése után a rosszul szereplő cégek részvényárfolyama is zuhanni kezdett, köztük a RetailMeNot kuponos cégéé is. A vállalat közleményben igyekezett megnyugtatni részvényeseit.

 

A Google szóban forgó frissítése elsősorban az alacsony minőségű, rosszul összeollózott, másolt, sokszorosított tartalmak kiszűrésére szolgált. Ezen tartalmak kiszűrésével a Google célja a minőségi oldalak előkelőbb helyre hozása volt.

 

A jelenséget Tim Worstall a Forbes-ban az Alice csodaországából ismert Vörös Királynő példájához hasonlította, ahol a szereplőknek megállás nélkül rohanniuk kell, ha egy helyben akarnak maradni. Más szóval, a folyamatos verseny korában egyetlen nagy cég sem hanyagolhatja el az újítást, frissítést, ha meg akarja őrizni pozícióit.

 

A silány minőségű tartalmakkal kapcsolatban meg kell említeni a gazda-parazita modellt is, ahol a gazdatesten élősködő parazitáknak egyre jobbnak kell lenniük ahhoz, hogy ne lehessen leválasztani őket a táplálékforrásukról, a gazdának viszont az az érdeke, hogy elkülönüljön a parazitától.

 

Azonban mivel nincs sem tökéletes alkalmazkodás, sem pedig tökéletes védekezés, ezért a Google szóban forgó frissítése alaposan átrendezte a weboldalak helyezési listáját.

 

A vesztesek között olyan nagy oldalak voltak, mint az Ebay, amelynek forgalma több, mint 33 százalékkal esett vissza, vagy a Yellowpages, amely mintegy 20 százalékos veszteséget könyvelhetett el. A health.com pedig több, mint felét elvesztette látogatóinak, pusztán a Google frissítésének következtében.

 

A Google Panda update nagy nyertesei között található a Zimbio, amely több mint 500 százalékos forgalomnövekedést ért el, a Wikimedia a maga száz százalékos növekedésével, de megemlíthető a Wordpress is, amely 20 százalékos növekedést ünnepelhet.

 

Egyre több nagy, online cég jelenik meg a tőzsdén, így a Google frissítései egyre komolyabb hatással lesznek a tőzsdékre. Egy komoly cég egyre kevésbé engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja az ezen a területen jelentkező trendeket és ne kövesse az aktuális változásokat. A növekedéshez pedig nélkülözhetetlen alkalmazkodni a verseny kihívásaihoz.