Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Németország (is) fellép a Google ellen

2016.06.09

Németország igazságügyminisztere, Heiko Maas azzal a kéréssel fordult a Google-höz, hogy az tegye átláthatóvá a Google keresési algoritmusát.

 

A kérés hátterében az a Németország számára is kellemetlen tény áll, hogy az amerikai cég gyakorlatilag egyeduralkodó Európában is. A The Wall Street Journal cikke szerint a Google-ön zajlik az európai keresések körülbelül 90 százaléka. A cég monopolhelyzete ellen eddig nem sok eredménnyel lépett föl az Európai Unió.

 

A német kezdeményezés mögött a fogyasztók védelmének szándéka, illetve trösztellenes törvények állnak. Ezekre hivatkozva szólította föl a német miniszter a Google-t keresőalgoritmusának nyilvánossá tételére. A kérést természetesen a cégnek eszébe sincs teljesíteni, hiszen ennek az egyedülállóan fejlett algoritmusnak köszönheti egyeduralkodó helyzetét nem csak Európában, de lényegében az egész világon. A keresőtevékenység és a köré épült üzlet jelenti a Google legfőbb bevételi forrását, évente mintegy 60 milliárd dollárt.

 

A keresőalgoritmus a Google számára olyan, mint az alkimistáknak a bölcsek köve, vagy üzletibb példával élve, a Coca Cola titkos receptje. Titokban tartása és megőrzése a cég működésének záloga. A kérdés ráadásul üzleti titkot is sért, ezért sem teljesíthető.

 

Azért a Google is tesz időnként engedményeket a befolyására féltékeny kormányoknak és piaci résztvevőknek, például lehetővé tette, hogy aki nem szeretne megjelenni a keresőben, az nyomós indokkal kérheti törlését.