Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

10 kérdés 10 válasz SEO témában, avagy megfelelő-e a weboldalad

2016.10.05

A következő gyorsteszt, mely 10 alapkérdést tartalmaz, segít abban, hogy pillanatok alatt kiderítsd, milyen minőségű a weboldalad SEO-ja. Ne légy elfogult, az nem segíti az előrejutást. Vizsgáld kritikus szemmel a weboldalad és vedd komolyan ezt a 10 fontos tényezőt.

1. Oldalaimat beindexelte a Google?

 

Könnyen kiderítheted, hogy az oldalaid szerepelnek-e a Google indexében, ha a a következő módon lehívod az indexeltek listáját:

1. Írd be a keresőmezőbe, hogy site:weboldaladcíme.hu, majd nyomj Entert. Ezt követően megkapod a Google indexében nyilvántartott oldalak listáját. Legtöbbször a gyenge linkháttér a lassú indexelés oka, de érdemes megvizsgálni a weboldal struktúráját is. Ha nem csak kevés az indexelt oldalak száma, de honlapunk nem új, még sincs indexelt oldala, akkor büntetésről van szó.

 

2. Keresőbarát-e az URL-em?

 

Az Url struktúránkat érdemes megvizsgálni abból a szempontból, hogy mennyire tökéletesen foglalja össze azt, amiről az oldalak szólnak és kellően informatív-e a felhasználó számára. Ha kiderül, hogy nem megfelelőek az Url-ek, nagyon átgondolt javításra van szükség és tökéletes átirányításra. Ha nem vagy profi, kérj segítséget, hiszen nagyon sok minden függhet ettől.

 

3. Vannak-e halmozott meta és title elemek?

 

Előfordulhat, hogy minden, vagy számos oldaladon megegyeznek a title és a meta lírások. Ez probléma, mert a szövegeknek az adott oldalra kell vonatkozniuk, méghozzá egyedi formában. Egyenként kell megadni ezeket az értékeket, egyedi szöveget kell szerkeszteni minden egyes oldalra.

 

4. Egyediek-e a tartalmaim?

 

Egy weboldal szöveges tartalmainak optimalizálásához az kell, hogy a tartalmak egyediek legyenek. Egy olyan szöveg, ami már máshol szerepel, nem megfelelő. Az ellenőrzéshez találomra válassz ki szövegrészeket és másold be a Google keresőjébe. Ha van találat, új szövegre van szükséged.

 

5. Eredeti képekkel rendelkezem?

 

Nem csak a szöveges, de a képi tartalom egyedisége is fontos. Előfordulhat, hogy nem ismered az oldaladon megjelent fotók eredetét, de kiderítheted, hogy a képeid másolatok-e vagy esetleg más oldalak tőled vették át őket. A Google Képek alatti keresőmezőben láthatsz egy fényképezőgép ikont. Erre kattintva ennek utána tudsz járni.

 

6. Mely más weboldalak hivatkoznak az enyémre?

 

Weboldalad helyezését nagyban befolyásolja a rá mutató hivatkozások minősége és mennyisége. Ezek közül a minőség fontosabb a mennyiségnél. Ennek elemzésére számos lehetőséged van. Ilyen például a Majestic Seo, Opensiteexplorer, melyek a főbb szempontokat segítenek feltérképezni.

 

7. Félnem kell-e a Google Pingvintől?

 

A Google Pingvin bünteti azokat az oldalakat, melyekre nagy számban van rossz minőségű oldalakon hivatkozás vagy nagy számban hivatkoznak magukra nem minőségi oldalakon. Ha ilyesmivel próbálkoztunk, akkor ezen linkek törlése megoldást jelenthet a Pingvin büntetésének elkerülésére.

 

8. Büntetést jelent, ha több helyet is veszítek a találati listán?

 

Nem kell azonnal megijedni, sokszor előfordul néhány helyezésnyi ugrás vagy visszacsúszás a listán, hiszen a rangsorolók és a többi weboldal próbálkozásai kiszámíthatatlanok. Mindezek ellenére, érdemes odafigyelni és naprakésznek lenni, mert például ha a konkurencia jobb SEO-t használ, akkor neked is erősítened kell e területen.

 

9. Probléma, ha nem szabványos a weboldalam forráskódja?

 

A Google hivatalosan azt közölte, hogy a rangsorolásnál nem tényező a forráskód szabványossága, de ennek jövőbeni megváltozását sem zárták ki. Rengeteg honlapnál van programozási, szintaktikai hiba, mely nem felel meg a szabványnak, ám ez még jelenleg sem jelent semmit. Ám mindezek ellenére, nem szabad beletörődni a hibába és megnyugodni! Javítsunk, hiszen csak így biztosítható a megfelelő működés és siker.

 

10. Probléma, ha lassan töltődik be a honlapom?

 

Igen. Az egyik nagy hiba, amit el lehet követni, hogy nem küszöböljük ki a honlap betöltődését lassító elemeket, megoldásokat. Az emberek nem szeretik, ha várniuk kell, az azonnal betöltődő, gyors weboldalakat részesítik előnyben. Ezt nem csak a felhasználók utálják, de pont miattuk a Google sem szereti. Ha nem értesz hozzá, bízz megy egy szakembert, hiszen látogatókat veszíthetsz, ha í helyzet így marad. Az is lehet, hogy a tárhelyszolgáltatónál van a baj, ez esetben költöztesd minél hamarabb át a honlapod egy jobb szolgáltatóhoz.